jueves, 25 de noviembre de 2010

El 28N ens juguem si tenim un govern que desconfia dels municipis, que no col·labora, que dona l’esquena, que malfia, o si tenim un govern disposat a col·laborar i que vol ser còmplice

El candidat socialista a la reelecció assegura que “nosaltres no som sectaris, hem atès a tots els municipis per igual, al marge del color polític del seu alcalde o alcaldessa”


El president de la Generalitat i candidat socialista a la reelecció, José Montilla, ha dit que el proper 28N “ens juguem si tenim un govern que desconfia dels municipis, que no col·labora, que dona l’esquena, que malfia, o si tenim un govern disposat a col·laborar i que vol ser còmplice”, en referència a l’actitud que va tenir CiU envers el municipalisme durant els 23 anys que va governar i la que ha tingut els governs del PSC, ja que segons ha explicat els alcaldes i alcaldesses d’altres partits li reconeixen que “mai havien tingut tanta col·laboració com en aquest període”.

En un acte celebrat a Bon Pastor amb 121 alcaldes i alcaldesses socialistes, José Montilla ha assegurat que durant aquest període al govern de la Generalitat “ens ha preocupat la capital de Catalunya, els grans municipis, però també ens han preocupat els petits municipis”. El candidat del PSC també ha volgut destacar que “nosaltres no som sectaris, hem atès a tots els municipis per igual, al marge del color polític del seu alcalde o alcaldessa”, i ha destacat el compromís del PSC amb el municipalisme amb iniciatives com la Llei de Barris, que ha ajudat a la transformació de més de 140 barris de tot Catalunya, i ha dit que el barri del Bon Pastor “és el millor exemple d’aquesta col·laboració del Govern de Catalunya amb el món local”.

Catalunya et necessita com a president

Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona i secretari de Política Municipal del PSC, Jordi Hereu, ha lloat la figura del president Montilla i li ha manifestat que “estem amb tu, i ho estem perquè hem caminat amb força, i perquè per exemple en aquest barri tothom sap que hi ha un president de la Generalitat que ha estat i és un gran president”, a més de, ha assegurat, “un gran alcalde”. “Catalunya necessita tenir-te com a president en el present i en el futur”, també ha dit.


Avui us deixo un més que recomanable article que parla sobre municipalisme i el seu paper dins la societat d’avui d’un bon alcalde i amic. Que hauria de ser, tot plegat, un bon exemple per a Sentmenat (el meu poble) sobre la confiança i la transparència a l’hora de gestionar cosa que no tenim ara a l’Ajuntament:

Davant la desconfiança, transparència

Manuel Bustos, alcalde de Sabadell i president de la FMC - EL PERIÓDICO - 20 de novembre del 2010   

Sembla una obvietat, però a vegades fa falta recordar-ho. Ser alcalde o alcaldessa significa que la ciutadania del teu municipi t'ha donat la seva confiança per representar-la, per dirigir l'activitat de la ciutat. Confien en tu i en el teu equip de govern per solucionar els seus problemes, complir les seves expectatives, tenir en compte les seves necessitats, fins i tot comprendre les seves angoixes. Mantenir intacta aquesta confiança és una tasca àrdua, però imprescindible.

La confiança converteix les polítiques en pròximes i les fa més adequades a les necessitats reals de les persones. En aquest context, la transparència és un valor indispensable perquè aquesta confiança sigui cada dia més forta. Creure en la transparència i treballar per ser transparents és mostrar respecte per aquesta confiança que han dipositat els ciutadans en els seus càrrecs electes.

Per aquest motiu i perquè crec en el treball incansable i honest de la majoria dels homes i dones que en tot el país es dediquen dia i nit als seus municipis, reivindico una altra vegada el treball que porten a terme la immensa majoria d'alcaldes i alcaldesses. Aquesta setmana he tingut l'honor de recollir el premi Transparència 2010 en nom de l'Ajuntament de Sabadell. Hem obtingut la primera posició, el 100% de la valoració que realitza l'oenagé Transparència Internacional. I en aquest moment vull reivindicar la tasca de tots els que no han recollit el premi però treballen de valent des dels seus ajuntaments per no trencar la confiança dels seus conciutadans. Treballem de valent per la cohesió a les nostres ciutats, per donar respostes als ciutadans, pel benestar dels nostres veïns i pel seu progrés, tant l'individual com el col·lectiu.

Per l'Ajuntament de Sabadell, la transparència ha estat una aposta i un esforç. L'any 2008 estàvem situats a la vint-i-quatrena posició; el 2009, a la setena, i aquest 2010, a la primera. Perquè tenim la convicció que s’ha d'avançar en la transparència de la nostra gestió perquè els nostres veïns i veïnes s’impliquin més en la vida dels municipis, perquè participin més en la vida ciutadana, perquè cada dia se sentin més orgullosos de la seva ciutat.

Aquesta aposta política no és menor, perquè desgraciadament vivim un moment de descrèdit de la política. Malgrat que a Espanya hi ha 8.108 ajuntaments, i que la gran majoria practiquen una bona gestió -eficaç, eficient i de bon govern-, cada vegada que surt una mala pràctica davant l'opinió pública sembla que tapa tot aquest esforç. És notícia el que no funciona, el que surt de la norma. Parafrasejant l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Lluís Recoder, quan un arbre cau de forma estrepitosa crida més l'atenció que els milers d'arbres del bosc que continuen creixent en silenci. Per això fa falta aplicar tots els esforços per buscar fórmules que refermin la confiança col·lectiva en el sistema democràtic i els governs. I, sense cap mena de dubte, la transparència és una de les principals. Perquè les formes són també part estructural de la confiança. I perquè esforçar-se en les formes sovint ajuda a esforçar-se en el fons. Perquè, en definitiva, la transparència és essencial per al bon funcionament democràtic de les administracions. Però la confiança i el respecte a les mateixes institucions és una qüestió imprescindible.